You are currently viewing Copenhagen Fashion Week: Historien bag + guide til Copenhagen Fashion Festival
Pressefoto: Copenhagen Fashion Week

Copenhagen Fashion Week: Historien bag + guide til Copenhagen Fashion Festival

Fra modeugernes spæde start til den aktuelle modeuges events for alle

I denne uge løber den traditionsrige Copenhagen Fashion Week atter af stablen, og den smukke danske hovedstad bliver for en kort stund forvandlet til Nordens største Modemekka med kilometer lange catwalks, gadefester, moderelaterede event og pressefolk og fashionistaer fra hele verden. 

Og det er langt fra første gang.

Siden 2006, hvor den danske modeuge, som vi kender den i dag og ikke mindst navnet Copenhagen Fashion Week, kom til verden, har den gamle hovedstad, København, lagt scene og bygninger til Copenhagen Fashion Week to gange om året.

Den danske modeuges aner kan dog spores langt længere tilbage i historien – til før betegnelsen Fashion Week kom til verden og internationale modeuger var til.

Den danske modeuge har rødder helt tilbage til midten af 1960’erne og hed dengang Dansk Mode-uge. Dansk Mode-uge var udelukkende en modemesse forbeholdt damemoden og var dengang en årlig event, der blev afholdt som optakt til en større modemesse i Herning Messecenter.

De første aner til både de danske og internationale modeuger skal dog findes meget længere tilbage i historien.

Modeugernes begyndelse
Haute Couture visninger har eksisteret længe før, der var noget, der hed modeuger. De kan spores helt tilbage til begyndelsen af det forrige århundrede, hvor de første couturier og modeskabere fremviste deres nyeste kreationer i deres modesaloner i modens by Paris.

De første spor af modeuge, som vi kender det i dag, så dog først dagens lys under og efter 2. Verdenskrig.

Under krigen i 1943, da mode-insidere var ude af stand til at rejse til Paris på grund af den nazistiske besættelse, arrangerede den nu legendariske mode-publicist Eleanor Lambert “Press Week” i New York i et forsøg på at distrahere verden fra fransk mode og for at fremvise amerikanske designere, som tidligere var blevet overset af modejournalister, der var blevet blændet af moden i Paris.

Efter 2. Verdenskrig var Paris atter modens by, og flere modeskabere begyndte traditionen med de halvårlige Haute Couture shows i Paris. De første i slutningen af januar og de sidste i begyndelsen af august. Her blev godt 2.500 mennesker inviteret til modehusene for at se de nye kollektioner, som ofte inkluderede op til tohundrede outfits og varede op til to og en halv time.

Dog skulle der gå omkring tyve år, før den første Fashion Week kom til verden og det skete selvfølgelig i Paris. I 1973 lancerede Paris, som den første by i verden, Fashion Week. Milano fulgte efter i 1979, London i 1984, New York Fashion Week i 1994 og Copenhagen Fashion Week, som vi kender det i dag, i 2006.

Copenhagen Fashion Week 
Siden da har udviklingen indenfor modeuger taget fart.

Copehagen Fashion Week er gået fra traditionelle catwalks i en uendelighed til ubeskriveligt kreative modeopvisninger, som fortæller en historie eller tager udgangspunkt i scenarier såsom en rejse i et eventyrligt tog (som vi så det hos Louis Vuiton under fremvisningen af Fall/Winter 2012 kollektionen i Paris), en tur på en snehvid karrusel (fra Fall/Winter 08 kollektion hos Chanel i Paris) eller illusionen om at blive opslugt af en kæmpe tunge med sorte prikker (hos Henrik Vibskov under den danske modeuge i august 2012).

Og siden Copenhagen Fashion Festival kom til verden, har mange af Copenhagen Fashion Weeks events været tilgængelig for alle.

  • Original i fuld længde udgivet d. 6 August 2013 på www.aniston.dk